Cel mai eficient exercitiu pentru organizarea timpului

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Organizarea Timpului - Concentrarea

Salut. Astazi iti voi prezenta un exercitiu, care dupa parerea mea si a multor altora, este unul dintre cele mai importante exercitii pentru organizarea timpului (daca nu cumva chiar cel mai important dintre toate). Dupa cum probabil ai observat deja, pun foarte mare accent pe managementul timpului si stabilirea obiectivelor, deoarece consider ca aceste 2 subdomenii ale dezvoltarii personale sunt foarte importante pentru obtinerea succesului.

Bineinteles, sunt foarte importante si atitudinea mentala pozitiva, repetarea afirmatiilor pozitive, vizualizarea si celelalte tehnici, insa toate acestea sunt egale cu zero, daca nu actionezi. Iar cand vine vorba de actiune, managementul timpului este cel care face diferenta intre a “munci” 12 ore pe zi, fara niciun rezultat notabil, sau a lucra 2-3 ore productive, in care sa realizezi mai mult decat realizeaza altii intr-o zi intreaga.

Fara a mai intra in alte detalii, iata care este principiul despre care vreau sa iti vorbesc astazi:

Concentreaza-ti atentia 100% pe o singura activitate, la un moment dat.
Evita intreruperile si lucreaza la task-ul respectiv pana il termini.
Astfel vei reduce la jumatate timpul necesar indeplinirii activitatii respective.

Probabil ai mai auzit de acest sfat (sau poate ai auzit de un alt exercitiu asemanator, Tehnica Pomodoro), dar nu i-ai dat foarte mare importanta. Foarte rau ai facut. Acesta este unul dintre cele mai importante principii care stau la baza obtinerii succesului. Statisticile arata ca, daca te vei concentra 100% asupra indeplinirii unei singure activitati si vei lucra pana cand o vei duce la bun sfarsit, reduci la jumatate timpul necesar indeplinirii task-ului respectiv. Inchipuie-ti cat de mult te va ajuta acest lucru. Practic, lucrand acelasi numar de ore, vei putea realiza de 2 ori mai multe lucruri in aceeasi perioada de timp.

In cazul in care aplici aceasta tehnica la servici, vei realiza in cele 8 ore de 2 ori mai mult decat realizai inainte si cel mai probabil, de 2 ori mai mult decat ceilalti colegi ai tai. Crezi ca aceste performante vor contribui decisiv la obtinerea unei mariri de salariu sau a unei promovari? Fii sigur ca da. Daca te pregatesti pentru un examen, poti invata materia necesara in jumatate din timpul pe care l-ai petrece in mod normal studiind, iar in cealalta jumatate ramasa te poti recrea putin, pentru a permite informatiilor sa se asimileze si ai timp sa mai si repeti materia de 1-2 ori.

Practic, acest exercitiu te va ajuta sa reduci la jumatate timpul pe care-l petreci rezolvand un anumit task, iar daca vei combina acest exercitiu cu Metoda 80-20 si Metoda ABCDE, vei putea rezolva aceleasi lucruri in doar o treime din timpul in care le-ai fi rezolvat in mod normal. Acest lucru te-ar putea ajuta sa-ti maresti veniturile de 2 sau chiar 3 ori. Sau vei avea de 2 ori mai mult timp liber, pe care sa-l petreci facand doar lucruri care-ti plac.

Actioneaza!

Iata cum poti pune in aplicare acest principiu. In primul rand, presupunem ca ti-ai stabilit exact lista cu activitatile pe care le ai de indeplinit pe ziua respectiva si ti-ai organizat lista de activitati folosind Metoda ABCDE. Acum, alege cel mai important lucru de pe lista si propune-ti sa te tii de el pana il duci la bun sfarsit. Bineinteles, poti lua mici pauze de cateva minute la fiecare jumatate de ora sau o ora, insa ideea este ca in aceste pauze scurte doar sa te relaxezi si sa nu te apuci de alta activitate.

O tehnica foarte buna este Tehnica Pomodoro (click aici pentru a afla mai multe despre tehnica Pomodoro). Ideea de baza a acestei tehnici este de a-ti imparti timpul in perioade de 25 de minute in care lucrezi fara intrerupere asupra unui singur lucru. Aplicand aceasta tehnica, vei fi uimit de cat de multe lucruri poti realiza intr-o singura zi. Garantat vei realiza de 2 ori mai multe lucruri in aceeasi perioada de timp.

Provocare

Iar daca ti se pare cam exagerata afirmatia precedenta, te provoc sa faci experimentul urmator:

In urmatoarea saptamana, fara a aplica niciuna din tehnicile prezentate mai sus, tine evidenta zilnica a tuturor task-urilor si activitatilor pe care le indeplinesti. Eventual, duminica, poti face un rezumat a ceea ce ai realizat in saptamana respectiva.

Apoi, in urmatoarea saptamana, aplica doar urmatoarele 3 tehnici: alcatuieste-ti cu o seara inainte lista de activitati pentru ziua urmatoare, stabileste-ti prioritatile folosind tehnica ABCDE si concentreaza-te 100% pe o singura activitate pana o duci la indeplinire. La fel, tine zilnic evidenta a ceea ce ai realizat si fa o retrospectiva la sfarsitul saptamanii.

Apoi, compara cele 2 retrospective/rezumate si observa cu cat % ai fost mai productiv in cea de-a doua saptamana. Iti garantez ca vei fi uimit. Nu iti va veni sa crezi, deoarece ai impresia ca si in prima saptamana ai lucrat intens. Iar daca nu iti vine sa crezi ca poate fi o diferenta asa de mare, compara apoi fiecare zi in parte: ziua de luni din prima saptamana cu ziua de luni din cea de-a doua si asa mai departe. Asa vei putea observa cat de mult timp poti salva, concentrandu-te 100% pe un singur lucru, la un moment dat.

Apoi, dupa cele 2 saptamani, te rog sa revii cu un comentariu si sa ne impartasesti si noua rezultatele tale.

ATENTIE!!!

Tehnica prezentata in acest articol este atat de eficienta, incat creeaza dependenta. Dupa ce o vei pune in aplicare timp de 7 zile, iti vei creste productivitatea atat de mult, incat, daca esti cu adevarat hotarat sa faci o schimbare in viata ta si sa devii o persoana de succes, nu te vei mai putea intoarce la vechiul stil de lucru dezordonat.

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

3 Responses to Cel mai eficient exercitiu pentru organizarea timpului

 1. Ciprian Bud says:

  Ma consider o persoana destul de organizata cu timpul meu, dar sincer sa fiu nu am incercat pana acum nici o tehnica de managementul timpului. Chiar m-ai facut curios si o sa incerc. :)

  Felicitari pentru articol!

  • Iulian says:

   Multumesc, Ciprian.

   Ai fi surprins sa vezi ca dupa ce ai sa-ti faci liste cu obiective si task-uri si ai sa le ordonezi dupa importanta (metoda ABCDE sau 80-20) vei vedea ca o parte importanta a timpului o petreci desfasurand activitati care nu te ajuta foarte mult in obtinerea scopului principal. Incearca macar o saptamana aceste exercitii si apoi sa ne zici rezultatele :). Mult succes!

 2. Ciprian Bud says:

  “Change is inevitable but personal growth is a choice.” – Bob Proctor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Faceti ceea ce va doriti cu adevarat
Faceti ceea ce va doriti cu adevarat

Stabilirea obiectivelor
Stabilirea obiectivelor

Cele 6 cerinte necesare pentru obtinerea succesului
Cele 6 cerinte necesare pentru obtinerea succesului

Caracteristicile afirmatiilor pozitive
Caracteristicile afirmatiilor pozitive

3 Tehnici de invatare rapida si eficienta
Cele mai Eficiente 3 Metode de Invatare Rapida

Close