Review: Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

tata-bogat-tata-sarac

Deoarece educatia financiara este un subdomeniu foarte important al dezvoltarii personale, am hotarat sa fac un review detaliat al celei mai bune carti pe aceasta tema, si anume cartea lui Robert Kiyosaki – Tata bogat, tata sarac. Daca nu ati citit inca aceasta carte, cu siguranta acest review va va confinge sa o faceti. O puteti cumpara online de pe elefant.ro.

Titlul original si prima aparitie

“Rich Dad, Poor Dad – What the Rich Teach Their Kids about Money – that the Poor and Middle Class Do Not! “, 1997

Despre autor

Hawaiian de origine japoneza, Robert Kiyosaki este un celebru investitor, afacerist si educator financiar, cunoscut in intreaga lume datorita seriei “Rich Dad” de carti educative din domeniul financiar – carti traduse in numeroase limbi si vandute in peste 26 de milioane de exemplare. Pledeaza pentru dobandirea independentei financiare prin investitii, imobiliare, detinerea de afaceri si cresterea inteligentei financiare. Este un sustinator fervent al introducerii in scoli a educatiei financiare si antreprenoriale (click aici pentru o lista cu cele mai bune carti scrise de Robert Kiyosaki).

A profetit cea mai mare prabusire bursiera din istorie si ne invata in cartile sale (mai ales in cartea “Profetiile tatalui bogat”) cum putem profita de ea. Este creatorul jocului “Cashflow”, care le descopera jucatorilor secretele lumii financiare. Publica lunar pe “Yahoo! Finance” (cel mai important site din domeniul financiar din SUA) parerile sale referitoare la economia mondiala, piete financiare, afaceri, investitii si finante personale.

Mesajul principal al cartii

Oamenii saraci si cei din clasa de mijloc lucreaza din greu pentru bani, in timp ce oamenii bogati pun banii sa lucreze pentru ei. Parintii saraci isi invata copiii cum sa fie saraci, deoarece ii indeamna sa ia note cat mai mari la scoala si sa-si gaseasca o slujba bine platita. Parintii bogati isi invata copiii cum sa devina la randul lor bogati, sfatuindu-i sa urmeze cursuri de specialitate, sa dobandeasca cat mai multe cunostinte financiare, sa afle cate putin din cat mai multe domenii, sa-si intemeieze (sau sa-si cumpere) propria companie si sa devina independenti financiar.

Cumpara cartea Tata bogat, tata sarac

Obiectivul cartii

Prin aceasta carte, Robert Kiyosaki le descopera cititorilor adevarul despre bani si le demonstreaza de ce nu pot deveni independenti financiar ramanand doar angajati – chiar daca obtin (de la angajator) bonusuri in urma dobandirii de noi certificari si competente.

Totodata, asa dupa cum aflam inca din subtitlul editiei originale (din limba engleza) a cartii, Robert Kiyosaki a scris aceasta carte pentru a ne dezvalui care sunt acele secrete despre bani si lumea financiara pe care oamenii bogati le predau copiilor lor, secrete care nici macar nu sunt cunoscute de catre oamenii saraci, nici de cei din clasa de mijloc.

Mai exact, cartea “Tata bogat, tata sarac” reprezinta abecedarul financiar (manualul de primul nivel, care prezinta notiunile fundamentale) necesar oricarei persoane care doreste sa se imbogateasca.

Cui ii este adresata cartea

Fiind un abecedar financiar, “Tata bogat, tata sarac” este cartea ideala pentru initierea in tainele lumii financiare. Este cartea perfecta pentru cei care sunt incepatori in domeniul financiar. Cartea este potrivita pentru toate categoriile de varsta si de pregatire profesionala. Este folositoare:

 • parintilor – intrucat le descopera ce sfaturi trebuie sa le ofere copiilor lor – si cum sa le ofere – pentru a deveni independenti financiar;
 • elevilor si adolescentilor – deoarece le dezvaluie de timpuriu principiile, mecanismele generale, legile dupa care functioneaza lumea financiara, permitandu-le sa evite ceea ce autorul numeste “cursa sobolanului” si sa-si creeze o strategie de imbogatire, care sa le permita sa se pensioneze de tineri;
 • adultilor – chiar daca esti trecut de prima tinerete, nu ai o pregatire scolara prea buna sau chiar esti somer, nu e niciodata prea tarziu sau inutil sa inveti, mai ales ca majoritatea sfaturilor oferite in aceasta carte sunt atat de pretioase incat, daca nu tii cont de ele si nu le aplici, risti sa ajungi la varsta de pensionare complet falit, iar la batranete sa te zbati in saracie (chiar daca ai in prezent un job bine platit !) – asemeni “tatalui sarac”.

Prezentare generala a cartii

Cartea “Tata bogat, tata sarac” este cea mai buna carte scrisa vreodata despre inteligenta financiara. In acest New York Times best-seller, vandut in peste 26 de milioane de exemplare, Robert Kiyosaki ne dezvaluie cele mai importante secrete despre succesul financiar, si ne invata care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgem si cum trebuie sa gandim pentru a deveni independenti financiar.

Cartea este formata dintr-o serie de parabole (multe dintre ele amuzante) desprinse din viata autorului si organizate intr-o serie de sase “lectii” despre succesul financiar, lectii care i-au fost predate autorului de catre “tatal” sau cel bogat. Lectiile sunt organizate in jurul sfaturilor pe care autorul le-a primit de la cei doi mentori ai sai: tatal sau natural (un profesor universitar stralucit care, desi avea un salariu consistent, era tot timpul plin de datorii si sarac) si tatal prietenului sau cel mai bun (acest “tata” era un prosper om de afaceri care, desi nu terminare nici primele 8 clase, era foarte intelept si isi sporea permanent averea).

Cei mai celebri fani ai cartii sunt: Oprah Winfrey (faimoasa prezentatoare de televiziune si una dintre cele mai influente femei din lume) – care a sustinut cartea in show-ul ei, si Will Smith (actor american celebru) – care a marturisit ca isi invata fiul despre responsabilitatea financiara, ghidandu-se dupa aceasta carte.

Cumpara cartea Tata bogat, tata sarac

Ideile principale ale cartii

 • Sfatul conform caruia, daca invatam bine la scoala si obtinem o slujba bine platita, nu trebuie sa ne facem griji pentru viitorul nostru financiar (pentru ca angajatorul sau statul vor avea grija de noi la pensie) este un sfat foarte gresit, deoarece statul nu va mai avea de unde sa ne plateasca pensiile, din cauza planurilor de pensionare riscante (banii care ni s-au oprit din pensii se vor risipi) si a scaderii ratei natalitatii (putinii copii pe care ii avem nu ne vor putea sustine pensiile).
 • Scoala ne invata doar cum sa devenim angajati sau liber-profesionisti – lucru care era util doar in Era Industriala. Acum ne aflam in Era Informationala, in care, pentru a dobandi independenta financiara, nu mai este suficient sa fii doar angajat (chiar si unul dintre cei mai buni), ci trebuie sa fii investitor si/sau detinator al unei afaceri, iar investitiile si afacerile tale sa genereze lunar venit pasiv.
 • Daca vrei sa devii independent financiar, este mult mai important sa detii active de mare valoare, decat sa fii angajat.
 • Averea se masoara prin numarul de zile pe care le poti trai numai din venitul obtinut din activele tale.
 • Devii independent financiar atunci cand venitul pe care il obtii lunar din activele tale, depaseste cheltuielile tale lunare.
 • Active sunt acele lucruri care iti aduc venit (cum ar fi: dividende din actiuni, proprietati inchiriate, afaceri profitabile), in timp ce pasivele sunt cele care consuma venit (ex. case, masini, afaceri care pierd bani, etc.).
 • Casa ta este un pasiv, si nu un activ; este activ doar daca o folosesti pentru a obtine venit.
 • Inteligenta financiara presupune stapanirea urmatoarelor patru domenii principale: ABC-ul financiar (capacitatea de a citi cifre), strategiile de investitii (adica sa stii cum sa faci bani din bani), piata (cererea si oferta) si legea (trebuie sa cunosti legile si regulile de contabilitate de la nivel national si de la nivelul companiilor).
 • Te poti imbogati chiar daca acum esti complet falit. Robert Kiyosaki iti dezvaluie in aceasta carte cum poti face acest lucru.
 • Cele mai importante calitati din domeniul managementului sunt: managementul circuitului banilor, administrarea sistemelor (inclusiv a celor care se refera la tine si la timpul pe care il acorzi familiei tale) si managementul oamenilor.
 • Trebuie sa muncim ca sa invatam, si nu pentru bani, deoarece cea mai mare bogatie a unui om nu este averea materiala pe care o detine, ci cunostintele pe care le are. De aceea, tinerii trebuie sa-si caute slujbe in functie de ce ar putea invata din acea slujba, si nu pentru cat castiga lunar.
 • Corporatiile mai intai cheltuie, si abia apoi isi platesc taxele din ce ramane. Persoanele fizice trebuie ca mai intai sa-si plateasca taxele, si cheltuiesc ce mai ramane.
 • In realitate, oamenii bogati nu sunt impozitati. Pentru cei saraci platesc doar cei din clasa de mijloc – mai ales cei pregatiti si cu un venit mare.
 • Adevarul este ca scolile ii rasplatesc tot mai prost pe cei care invata tot mai mult, de aceea, daca vrei sa devii independent financiar, trebuie sa stii cate putin din cat mai multe domenii, nu sa te specializezi pe un singur domeniu.
 • Angajatii se straduiesc cat sa nu fie concediati, iar patronii ii platesc cat sa nu-si dea demisia.
 • In viata nu conteaza cati bani faci, ci cati pastrezi.

Ce ne invata aceasta carte?

In primul rand, “Tata bogat, tata sarac” ne invata cum sa iesim din ceea ce autorul numeste “cursa sobolanului” (traiul de la salariu la salariu si petrecerea intregului timp muncind pentru plata facturilor si pentru alte cheltuieli), cursa in care raman captivi toata viata majoritatea oamenilor acestei planete.

Pentru a ne ajuta sa iesim din aceasta cursa, Kiyosaki prezinta modalitatile prin care ne putem dezvolta inteligenta financiara. Aflam totodata si cum putem depasi cele cinci mari obstacole din calea obtinerii independentei financiare: frica, scepticismul, lenea, obiceiurile proaste si aroganta.

Cartea “Tata bogat, tata sarac” descrie cei 10 pasi prin care ne putem imbogati. Kiyosaki ne arata in cartea sa cum putem sa riscam in mod rational si inteligent. Aflam totodata cum reusesc cei bogati sa inventeze bani.

In concluzie, cartea ne invata cum sa punem banii sa munceasca pentru noi (in loc sa muncim noi pentru bani).

Capitolele cartii

 • Introducere: Exista o cerinta
 • LECTII
 • Cap. 1. Tata bogat, tata sarac
 • Cap. 2. Lectia 1: Cei bogati nu muncesc pentru bani
 • Cap. 3. Lectia 2: De ce trebuie predat alfabetul financiar
 • Cap. 4. Lectia 3: Vezi-ti singur de afacerea ta
 • Cap. 5. Lectia 4: Istoria impozitelor si puterea companiilor
 • Cap. 6. Lectia 5: Cei bogati inventeaza banii
 • Cap. 7. Lectia 6: Munciti ca sa invatati – nu munciti pentru bani
 • INCEPUTURI
 • Cap. 8. Depasirea obstacolelor
 • Cap. 9. Pornirea
 • Cap. 10. Mai vrei sa fii bogat? Iata ce ai de facut
 • Epilog: Cum puteti plati facultatea copilului cu doar 7.000 de dolari

Recomandam cartea aceasta deoarece…

Sfaturile si secretele financiare oferite in cartea “Tata bogat, tata sarac” sunt inedite: nu se mai gasesc in nicio alta carte sau resursa (cel putin nu reunite la un loc si nici prezentate in aceasta forma accesibila tuturor) – din acest punct de vedere, Robert Kiyosaki este un important deschizator de drumuri in literatura motivationala.

Notiunile si mecanismele financiare complicate (dificil de inteles pentru cei care nu au deloc cunostinte financiare) sunt prezentate pe intelesul tuturor, intr-un mod cat mai atractiv (contin numeroase note de umor) si sunt ilustrate prin exemple practice din viata autorului.

Cumpara cartea Tata bogat, tata sarac

Impresii despre carte

Pe site-ul Amazon se gasesc peste 2.500 de review-uri ale cartii “Tata bogat, tata sarac”.

O sursa grozava de informatie financiara! Aceasta carte arata diferenta dintre a munci din greu pentru bani si a pune banii sa lucreze pentru tine. O recomand cu caldura tuturor celor pe care ii iubesc. In aceasta carte, autorul ne deschide ochii referitor la finantele noastre.” – Ivana R.

“Cartea “Tata bogat, tata sarac” este bine scrisa! Este informativa, iti capteaza atentia si te determina sa gandesti. Este, de asemenea, motivanta.” – Teresa Doyle

“Datorita informatiilor din cartea lui Robert Kiyosaki, am reusit in sfarsit sa ies din cursa sobolanului, sa castig mai multi bani, sa am mai mult timp pentru prieteni si familie, si sunt pe drumul catre independenta financiara. Intentionam sa-mi cumpar o casa mai mare, ca sa tin pasul cu colegii mei. Dar am urmat sfatul din carte si mi-am pastrat locuinta mai mica, pe care mi-o permiteam, investind banii pe care ii economisisem in proprietati pe care le-am inchiriat. Am citit si o alta carte a sa, “Ghidul investitorului”, carte pe care o recomand. Sotia mea si cu mine am pornit propria noastra afacere de succes, am obtinut venituri mai mari si taxe mai mici si ne-am facut o multime de prieteni noi.” – Ben Graham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Descopera forta din tine
Descopera forta din tine

Vizualizarea
Vizualizarea

Increderea in sine
Increderea in sine

Luca Dezmir - Iesi din labirint
Luca Dezmir – Iesi din labirint

Puterea subconstientului
Puterea subconstientului

Close