Abraham Lincoln – un om mai presus de esecuri

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Abraham Lincoln

Inainte ca succesul sa apara in viata unui om, acesta va avea parte de numeroase infrangeri temporare, iar uneori, chiar de esecuri. Esecul este un potlogar viclean, inzestrat cu o ironie foarte fina. Lucrul care il amuza cel mai tare este sa ii doboare pe oameni exact atunci cand se afla la un singur pas de succes“. Napoleon Hill

O caracteristica esentiala care ii diferentiaza pe oamenii de succes de cei mediocri este data de felul in care trateaza esecurile. Astfel, pe oamenii obisnuiti esecurile ii descurajeaza, ii doboara, ii fac sa renunte la visurile lor si sa le abandoneze. Pe oamenii de succes insa, esecurile ii determina sa inceapa din nou, de data aceasta mai intelept.

Numeroase persoane de succes au avut parte de multe esecuri si infrangeri, inainte de a cunoaste marele succes. Printre oamenii de succes care au esuat de foarte multe ori inainte de a invinge, se numara si Abraham Lincoln – al 16-lea Presedinte al SUA.

Abraham Lincoln – un adevarat simbol al perseverentei

Abraham Lincoln este nelipsit din orice top al omenilor de succes. Abraham Lincoln ramane – la un secol si jumatate de la trecerea sa la cele vesnice – unul dintre cei mai admirati oameni de pe planeta. Viata sa plina de obstacole, esecuri, dar si realizari notabile, fascineaza si azi pe oamenii din intreaga lume. Forta sa deosebita de a se “ridica”, ori de cate ori soarta ii dadea cate o “lovitura”, impresioneaza pe oricine.

Povestea lui de succes este una incredibila. Nascut intr-o familie saraca de fermieri, din parinti analfabeti, pierzandu-si mama cand el avea 9 ani, fiind nevoit sa munceasca din greu inca din copilarie pentru a-si ajuta familia, cu o educatie formala sporadica – care a fost in total de 1 an de zile, cu o casnicie dificila si pierzandu-si 3 din cei 4 fii la varste fragede, Abraham Lincoln a reusit sa ocupe prima pozitie in SUA si sa-si graveze pentru totdeauna cu litere de aur numele in istoria SUA, devenind cel mai bun Presedinte pe care l-au avut SUA vreodata.

Cel mai fascinant aspect al povestii de succes a lui Abraham Lincoln este faptul ca acesta a esuat de foarte multe ori, dar nu a renuntat, ci a continuat sa “lupte” de fiecare data, in ciuda circumstantelor nefavorabile. De aceea, Abraham Lincoln a devenit un adevarat simbol al perseverentei.

Pentru ce e celebru in istorie Abraham Lincoln

 • A fost al 16-lea Presedinte al SUA – si multi istorici il considera ca fiind cel mai bun Presedinte al SUA.
 • A desfiintat sclavia din SUA.
 • A fost in stare sa mentina unita o natiune divizata (statele din Nord si cele din Sud), intr-o perioada foarte dificila (dupa Razboiul de Secesiune).
 • A condus statele din Nord in victoria din Razboiul Civil.
 • I se mai spunea “Abe Lincoln“; a fost supranumit “Honest Abe” (i.e. “Abe cel cinstit”) – datorita corectitudinii si integritatii sale – si “The Great Emancipator” (i.e. “Marele Eliberator”) – deoarece a eliberat pentru totdeauna afro-americanii din lanturile sclaviei.
 • Discursurile sale memorabile sunt: Proclamatia de Emancipare (prin care era abolita sclavia),  “Casa Divizata” – in care prezinta pericolul desfacerii Uniunii datorita sclaviei, discurs ce a declansat cele 7 Dezbateri Lincoln-Douglas – cele mai celebre din istoria SUA, Discursul de la Gettysburg (in care a definit razboiul ca un efort dedicat libertatii oamenilor).
 • A fost membru al Partidului Republican, dar a fost si un nationalist, a militat pentru libertate si traditie, si a fost devotat principiilor Parintilor Fondatori ai SUA.
 • A favorizat modernizarea economica, afacerile, bancile, imbunatatirile interne (mai ales caile ferate) si a incurajat urbanizarea.

Aspecte importante ale personalitatii lui Abraham Lincoln

 • A fost toata viata un autodidact pasionat si “infometat” de invatatura – a regretat toata viata faptul ca nu a beneficiat decat de foarte putina educatie formala, de aceea s-a auto-educat si a fost un cititor pasionat, citind si invatand din orice carte pe care o putea obtine, studiind singur de la matematica, la literatura si drept.  Desi ambii sai parinti erau aproape analfabeti, mama lui vitrega l-a indemnat sa citeasca. Din cauza ca in statul in care a crescut (Indiana) se gaseau carti foarte greu, Abraham Lincoln mergea kilometri intregi pentru a imprumuta o carte. In timpul Razboiului Civil, pentru a putea comanda mai eficient armata Uniunii, a studiat singur carti militare.
 • A muncit – si fizic, nu doar intelectual – foarte mult. Cand era mic copil, atunci cand isi termina munca la ferma in care a crescut, mergea pe jos 3 kilometri pana la scoala, pentru a invata sa citeasca, sa scrie si sa faca calcule aritmetice. Tot cand era mic, pentru a-si ajuta familia, lucra la fermele vecinilor. A lucrat si ca taietor de lemne, a construit garduri feroviare, a fost vanzator si sef de posta.
 • Dale Carnegie, renumitul autor de literatura motivationala, a fost un mare admirator al lui Abraham Lincoln, caruia i-a scris biografia in cartea “Lincoln the Unknown“. Din aceasta carte aflam ca Abraham Lincoln era un om cu un suflet nobil, cu mult bun-simt, foarte bland, smerit, generos, amabil, rabdator, dar totodata si foarte curajos si cu multa tarie de caracter, deosebit de perseverent, care, desi avea totul impotriva lui, a reusit sa invinga toate obstacolele pentru a-si servi tara. A fost un om care a suferit foarte mult in viata, in principal din cauza mariajului sau nefericit.
 • Si in cartea “Lasa grijile, incepe sa traiesti“, Dale Carnegie il da ca exemplu pe Abraham Lincoln, evocandu-i integritatea si corectitudinea. Aflam ca Abraham Lincoln era atat de corect, incat “nu i-a judecat niciodata pe oameni in functie de faptul daca ii placeau sau nu. Daca un om il defaima sau il trata rau, dar era cel mai potrivit pentru un anume post, Abraham Lincoln ii dadea postul ca si cum l-ar fi dat unui prieten.” Nu a dat niciodata pe cineva la o parte pentru ca ii era adversar sau pentru ca nu il placea.
 • Dale Carnegie ne mai dezvaluie si un alt aspect al personalitatii lui Abraham Lincoln: era un om foarte intelept, intelegator si iertator. Desi a fost insultat chiar de cativa dintre oamenii pe care ii numise in pozitii inalte, Abraham Lincoln nu se supara pe ei, ci ii intelegea si ii ierta, deoarece era de parere ca “nimeni nu trebuie elogiat pentru ce-a facut, ori cenzurat pentru ceea ce a facut sau n-a facut, intrucat suntem toti copiii conditiilor, imprejurarilor, mediului, educatiei, ai obiceiurilor deprinse si ai ereditatii, care fac din oameni ceea ce sunt si vor fi vesnic.”
 • Visul de-o viata al lui Abraham Lincoln a fost sa aboleasca sclavia si sa mentina unite SUA (statele din Sud si din Nord).

Abraham Lincoln – Citate

Abraham Lincoln a fost un om foarte intelept, iar intelepciunea sa si-a dezvaluit-o atat prin faptele sale, cat si prin cuvintele sale, care au devenit memorabile. Iata doar cateva dintre ele:

Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere.” Abraham Lincoln
In definitiv, nu anii din viata sunt cei care conteaza, ci viata din anii tai.” Abraham Lincoln
Mi-am distrus toti dusmanii, facandu-i prietenii mei, prin iertare.” Abraham Lincoln
Nu pune mare pret pe un om care nu este mai intelept astazi decat a fost ieri.” Abraham Lincoln
Infrangerea nu ne face pe noi slabi: ne arata doar cat suntem de slabi.” Abraham Lincoln
Ingrijorarea mea nu este ca ai putea esua, ci ca ai putea fi multumit cu esecul tau.” Abraham Lincoln

Abraham Lincoln – o viata plina de obstacole

Iata cele mai importante momente din viata lui Abraham Lincoln:

 • S-a nascut pe 12 februarie 1809, intr-o ferma modesta din Kentucky.
 • Cand avea 7 ani, familia sa si-a pierdut toate proprietatile.
 • I-a murit mama, cand el avea 9 ani.
 • A fost nevoit sa munceasca de mic la fermele vecinilor, pentru a-si intretine familia, de aceea nu a putut merge la scoala.
 • Educatia formala pe care a primit-o a fost una sporadica, de 1 an de zile, in total.
 • Si-a pierdut sora mai mare (care a avut grija de el de cand le-au murit mama si pana ce tatal lor s-a recasatorit), cand el avea 19 ani.
 • La 23 de ani, a esuat in afaceri – desi economia inflorea in regiune, magazinul pe care l-a cumparat pe credit a dat faliment.
 • A avut o dorinta fierbinte de a aduce o contributie pozitiva in natiunea sa. Dar, tot la 23 de ani, a pierdut cursa pentru un post in Legislatura statului Illinois.
 • A inceput sa studieze – de unul singur – Dreptul, citind carti de Drept (nu se putea inscrie la Facultatea de Drept, deoarece nu avea educatie formala).
 • A candidat din nou la 25 de ani si a obtinut un mandat de 4 ani in Legislatura Generala Illinois, ca membru al Partidului Whig; aici si-a castigat o reputatie de politician capabil si cinstit.
 • La 26 de ani, si-a pierdut prima iubita, Anne Rutledge.
 • A fost admis in avocatura la 27 de ani si a devenit un avocat de succes, fiind celebru pentru istetimea sa.
 • La 33 de ani s-a casatorit cu Mary Todd, fiica unei familii instarite, detinatoare de sclavi. Si-a pierdut 3 fii (din cei 4 pe care i-a avut), care au murit de tineri, la varstele de 4, 12, respectiv 18 ani, motiv pentru care Abraham Lincoln si sotia sa au suferit de depresie.
 • La 37 de ani a obtinut un mandat de 2 ani in Congresul SUA (in Camera Reprezentantilor). In timpul acestui mandat din Congres, a avut primul esec important din cariera sa de politician: si-a pierdut mare parte din sprijinul politic, deoarece a pledat impotriva Razboiului Mexico-American si a criticat dur dorinta de glorie militara a Presedintelui SUA de atunci (James K. Polk).
 • La 39 de ani, a pierdut un post de comisar in Agentia Federala a Terenurilor din domeniul public.
 • Dupa ce si-a terminat mandatul de 2 ani din Congresul SUA, s-a retras din politica pentru a se dedica, in urmatorii 12 ani, meseriei de avocat; a devenit un avocat faimos.
 • A revenit in politica la 45 de ani, in cadrul Partidului Republican, pentru a lupta impotriva extinderii sclaviei (in alte state din SUA) si impotriva divizarii natiunii.
 • La 46 de ani, a pierdut un loc in Senatul SUA.
 • In anul urmator – la 47 de ani – a pierdut cursa pentru postul de Vice-Presedinte.
 • 2 ani mai tarziu – la 49 de ani – a pierdut din nou in cursa pentru un post in Senat. Abraham Lincoln a atras totusi, prin discursurile sale, atentia intregii natiuni, si a fost ulterior propus pentru functia de Presedinte al SUA. Era apreciat atat pentru convingerile sale politice, cat si datorita corectitudinii si integritatii sale.
 • La 51 de ani (in 1860), a fost ales al 16-lea Presedinte al SUA; a fost primul presedinte din Partidul Republican. In sfarsit, anii lungi de perseverenta si munca asidua i-au fost rasplatiti.
 • In 1864, la 55 de ani, Abraham Lincoln a fost ales Presedinte al SUA, pentru al 2-lea mandat. In acest al doilea mandat, Abraham Lincoln a inceput sa reconstruiasca Uniunea, sa “vindece ranile” natiunii si sa instaureze pacea.
 • Din nefericire, Abraham Lincoln nu a mai apucat sa-si duca la bun sfarsit planul de refacere a natiunii, deoarece, la doar 5 zile de la capitularea definitiva a confederatilor, pe 14 aprilie 1865, a fost asasinat – in timp ce participa la o piesa de teatru – de un actor simpatizant al Confederatiei. Abraham Lincoln a murit a doua zi, pe 15 aprilie 1865.

Principalele evenimente si realizari din timpul Presedintiei sale

 • Evenimentul principal din timpul mandatului sau de Presedinte al SUA a fost Razboiul Civil (Razboiul de Secesiune, 1861-1865), izbucnit deoarece statele din Sud au iesit din Uniune (formand Confederatia), nemultumite de faptul ca Lincoln si statele din Nord (ramase in Uniune) erau impotriva sclaviei – in timp ce plantatorii din Sud isi bazau bunastarea tocmai pe munca sclavilor.
 • Dorinta fierbinte a lui Abraham Lincoln a fost de a mentine unite statele din Nord si din Sud. Astfel, din punctul de vedere al Uniunii, scopul declarat al acestui razboi a fost, la inceput, “mentinerea Uniunii” (adica reunirea statelor din Nord si din Sud), iar apoi, Abraham Lincoln l-a schimbat in “abolirea sclaviei”.
 • Razboiul Civil a fost castigat de catre armata Uniunii (adica a statelor nordiste), iar in obtinerea acestei victorii, un rol major l-a avut Presedintele Abraham Lincoln, deoarece a preluat imediat comanda armatei Uniunii, a luat masurile sociale si militare necesare, a selectat generali capabili (Grant si Sherman) si le-a aprobat strategiile.
 • Abraham Lincoln a informat opinia publica prin mesaje si cuvantari – printre care faimosul Discurs de la Gettysburg (1863), care este unul dintre cele mai marete si mai des citate discursuri din istoria SUA. In doar 3 minute, Abraham Lincoln a definit razboiul ca un efort dedicat principiului libertatii si egalitatii tuturor oamenilor, si a concluzionat ca o tara trebuie sa respecte libertatea oamenilor, pentru a supravietui.
 • Pentru a descuraja sclavia si pentru a incuraja aparitia micilor fermieri, care sa-si lucreze singuri pamantul din ferma proprie, fara sclavi, dar si pentru a-i ajuta pe oamenii saraci sa devina proprietari de pamant, Abraham Lincoln a dat in 1862 o lege, “Homestead Act“, prin care orice persoana – inclusiv sclavii – care nu a luptat niciodata impotriva Guvernului SUA, putea primi gratuit un lot de pamant de 65 de hectare, pe care trebuia sa-l lucreze si unde trebuia sa locuiasca apoi macar 5 ani.
 • Pe 1 ianuarie 1863, Abraham Lincoln a emis “Proclamatia de emancipare“, ce declara libertatea sclavilor din 10 state, si care a condus la eliberarea tuturor sclavilor din toate statele SUA.

Abraham Lincoln – Biografie

Puteti afla mai multe detalii despre biografia fascinanta a lui Abraham Lincoln de la adresele de mai jos:
http://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln
http://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln
http://www.amazon.com/Lincoln-Unknown-Dale-Carnegie/dp/0899683207
http://www.biography.com/people/abraham-lincoln-9382540

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

One Response to Abraham Lincoln – un om mai presus de esecuri

 1. Alex says:

  Impresionant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Nu renunta niciodata!
Ce sa faci cand planurile esueaza?

drumul-spre-succes
Cum isi incep ziua oamenii de succes – 5 lucruri pe care sa le faci dimineata

Concurs Cheia Succesului
Concurs organizat cu ocazia implinirii a 1 an de “Cheia Succesului”

Principiul Pareto - Regula 80-20
Principiul Pareto – Regula 80-20

Increderea in sine
Increderea in sine

Close