Preluati controlul asupra vietii

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Preluati controlul asupra vietii

Asumati-va responsabilitatea

Brian Tracy, in multe din programele sale de dezvoltare personala povesteste care a fost momentul decisiv care i-a schimbat viata. Stand intr-o seara, singur, in apartamentul sau, a realizat ca tot ceea ce avea sa i se intample incepand din acel moment depindea doar de el, si de nimeni altcineva. S-a hotarat astfel sa-si asume intreaga responsabilitatea si sa preia controlul asupra propriei vieti.

Adevarul este ca multi dintre noi preferam sa dam vina pe alte persoane si sa consideram ca altii ne controleaza viata. Multi angajati se plang ca seful este cel care le dicteaza viata, pentru ca le spune ce, cand si cum sa faca, altii dau vina pe parinti. Sunt numeroase persoane mature care inca pun anumite esecuri din trecut pe seama parintilor si, din pacate, continua sa dea vina pe parinti si pentru alte probleme cu care se confrunta si astazi, desi au depasit de mult varsta adolescentei.

Acceptarea intregii responsabilitati este un semn de maturitate. Atunci cand va asumati responsabilitatea, ati facut imensul pas de la copilarie la maturitate. Intr-adevar, este greu, pentru ca asta presupune ca nu mai aveti pe cine sa dati vina si nu mai puteti pune esecurile pe seama altor persoane. Dumneavoastra sunteti responsabil pentru tot ce urmeaza sa se intample incepand din acel moment.

Sa luam de exemplu cazul tinerilor care dupa terminarea liceului sau a facultatii se hotarasc sa plece departe de parinti si sa-si faca un rost in viata. Astfel, fiind singuri in alt oras, eventual in alta tara, fara parinti, fara familie, fara prieteni, trebuie sa se descurce pe cont propriu. Bineinteles ca este dificil la inceput. Orice inceput este greu, insa, dupa o perioada se adapteaza si, incet, incet invata sa se descurce singuri, incepand practic o noua viata.

In general aceste persoane vor avea mai mult succes in viata decat cei care asteapta ca parintii sau oricine altcineva sa le ofere tot ceea ce au nevoie sau sa le rezolve problemele. Acum probabil va intrebati: bun, si asta ce inseamna, ca tre sa plec de-acasa daca vreau sa am succes? Nu, nici vorba de asa ceva. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va asumati intreaga responsabilitate si sa faceti un pas spre maturizare, indiferent cum faceti asta, insa schimbarea completa a mediului va poate ajuta in aceasta privinta.

Cu siguranta va ganditi ca probabil daca ar fi sa plecati acum singuri, undeva, nu v-ati putea descurca. Insa, la nevoie, omul descopera lucruri despre care nu stia ca este in stare. Una din cartile preferate ale copilariei mele a fost Robinson Crusoe. M-a impresionat modul in care a reusit sa se mobilizeze pentru a rezista pe acea insula pustie timp de 28 de ani. Povestea a fost inspirata de un caz real, in care un marinar scotian a petrecut 4 ani de zile pe o insula in Pacific.

Nu voi prezenta in acest articol cartea sau incercarile la care a trebuit sa le faca fata Robinson Crusoe, insa un lucru esential care mi-a atras atentia a fost modul in care a reusit sa se descurce singur pe acea insula pustie, fara a avea la dispozitie prea multe optiuni. Nava s-a scufundat, intreg echipajul a murit, a reusit sa ia cateva provizii si ustensile de pe vapor inainte ca acesta sa se scufunde de tot si nu i-a mai ramas altceva de facut, decat sa incerce sa supravietuiasca.

Testati-va limitele si autodepasiti-va

Un lucru interesant este acela ca mintea noastra gaseste solutii ingenioase in momentele cruciale, in momentele decisive, solutii pe care in alte circumstante nu le-am putea gasi. De aceea este important sa va puneti in cat mai multe situatii limita, situatii neprevazute pentru ca asta va ajuta sa va autodepasiti.

Revenind la topicul articolului si anume acceptarea responsabilitatii, incercati ca de acum inainte sa nu mai dati vina pe nimeni altcineva atunci cand nu merg toate lucrurile precum va doriti, chiar daca pe moment aveti tendinta sa dati vina pe oricine altcineva, in afara de dumneavoastra. Incercati sa va asumati intreaga responsabilitate, chiar daca nu sunteti singura persoana vinovata pentru acea situatie. Facand acest lucru veti prelua controlul asupra propriei vieti si, incet, incet veti capata mai multa stima de sine, mai multa incredere in propria persoana si in fortele proprii.

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Stabilirea obiectivelor
Stabilirea obiectivelor

Cartonasul cu obiective si afirmatiile pozitive
Cartonasul cu obiective si afirmatiile pozitive

Brian Tracy - Stabilirea obiectivelor - Partea 1
Brian Tracy – Stabilirea obiectivelor – Partea 1

Legea lui Parkinson
Legea lui Parkinson

Afirmatiile pozitive
Afirmatiile pozitive

Close