Principiul Pareto – Regula 80-20

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Principiul Pareto - Regula 80-20

Principiul Pareto (Regula 80-20)

Bine te-am regasit! In articolul precedent ti-am prezentat 3 tehnici pentru a deveni mai bun in managementul timpului, si anume: repetarea afirmatiilor pozitive, vizualizarea si alegerea unui model. Astazi vom discuta despre unul dintre cele mai importante principii in managementul timpului si anume Principiul Pareto (Regula 80-20).

Acest principiu ii apartine economistului italian Vilfredo Pareto, care a constatat in 1906 ca 80% din averea Italiei era detinuta de 20% din pupulatie si, continuand acest studiu, a observat ca acest principiu se aplica si in celelalte tari.

De asemenea, acest principiu se aplica si in alte domenii, inclusiv in managementul timpului: 80% din rezultatele pe care le obtinem provin din 20% din activitatile pe care le efectuam. Astfel, daca ti-ai facut o lista cu 10 lucruri pe care trebuie sa le rezolvi pe parcursul unei zile, 2 dintre ele vor fi mai importante decat toate celelalte 8 la un loc. Aceste 2 activitati sunt activitatile de care trebuie sa te ocupi mai intai. Acestea sunt A-urile de pe lista ta (am discutat intr-un articol anterior despre planificarea activitatilor – metoda ABCDE).

Capacitatea ta de a rezolva mai intai cele 2 activitati si de a rezista tentatiei de a te ocupa de task-urile mai usoare (si mai putin importante) reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care-ti vor garanta succesul, pentru ca managementul timpului este esential pentru succes, indiferent de domeniul pe care l-ai ales.

Iata cum poti aplica acest principiu. Alcatuieste-ti o lista zilnica cu 10 activitati si alege 2 dintre ele care sunt cele mai importante pentru cariera ta si fa tot posibilul sa rezolvi mai intai aceste lucruri, inainte de a trece la celelalte 80%. Daca nu stii cum sa determini aceste activitati, aplica metoda ABCDE despre care am discutat anterior.

Mult succes!

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

One Response to Principiul Pareto – Regula 80-20

 1. Andrei says:

  Alte exemple:
  20 % din parlamentari rezolva 80 % din atributiile ce-i revin Parlamentului.Ce facem cu surplusul de 80% ?
  80% din notele mari sunt luate de 20% dintre elevi
  20% din succese au la baza 80% esecuri :)

  Mie mi-a placut mult articolul despre Perfectionismul ucide! Invata principiul Pareto de aici: http://www.castigatimp.ro/posts/perfectionismul-ucide-invata-principiul-pareto . E genial!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Trasaturile oamenilor de succes
Trasaturile oamenilor de succes

de la idee la bani napoleon hill
De la idee la bani – Napoleon Hill

puterea-recunostintei
Puterea Recunostintei

Perseverenta cheia succesului - Nu renunta niciodata
Nu renunta niciodata – Perseverenta, una dintre cheile succesului

Caracteristicile obiectivelor
Caracteristicile obiectivelor

Close