Principiul Pareto – Regula 80-20

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Principiul Pareto - Regula 80-20

Principiul Pareto (Regula 80-20)

Bine te-am regasit! In articolul precedent ti-am prezentat 3 tehnici pentru a deveni mai bun in managementul timpului, si anume: repetarea afirmatiilor pozitive, vizualizarea si alegerea unui model. Astazi vom discuta despre unul dintre cele mai importante principii in managementul timpului si anume Principiul Pareto (Regula 80-20).

Acest principiu ii apartine economistului italian Vilfredo Pareto, care a constatat in 1906 ca 80% din averea Italiei era detinuta de 20% din pupulatie si, continuand acest studiu, a observat ca acest principiu se aplica si in celelalte tari.

De asemenea, acest principiu se aplica si in alte domenii, inclusiv in managementul timpului: 80% din rezultatele pe care le obtinem provin din 20% din activitatile pe care le efectuam. Astfel, daca ti-ai facut o lista cu 10 lucruri pe care trebuie sa le rezolvi pe parcursul unei zile, 2 dintre ele vor fi mai importante decat toate celelalte 8 la un loc. Aceste 2 activitati sunt activitatile de care trebuie sa te ocupi mai intai. Acestea sunt A-urile de pe lista ta (am discutat intr-un articol anterior despre planificarea activitatilor – metoda ABCDE).

Capacitatea ta de a rezolva mai intai cele 2 activitati si de a rezista tentatiei de a te ocupa de task-urile mai usoare (si mai putin importante) reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care-ti vor garanta succesul, pentru ca managementul timpului este esential pentru succes, indiferent de domeniul pe care l-ai ales.

Iata cum poti aplica acest principiu. Alcatuieste-ti o lista zilnica cu 10 activitati si alege 2 dintre ele care sunt cele mai importante pentru cariera ta si fa tot posibilul sa rezolvi mai intai aceste lucruri, inainte de a trece la celelalte 80%. Daca nu stii cum sa determini aceste activitati, aplica metoda ABCDE despre care am discutat anterior.

Mult succes!

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

One Response to Principiul Pareto – Regula 80-20

 1. Andrei says:

  Alte exemple:
  20 % din parlamentari rezolva 80 % din atributiile ce-i revin Parlamentului.Ce facem cu surplusul de 80% ?
  80% din notele mari sunt luate de 20% dintre elevi
  20% din succese au la baza 80% esecuri :)

  Mie mi-a placut mult articolul despre Perfectionismul ucide! Invata principiul Pareto de aici: http://www.castigatimp.ro/posts/perfectionismul-ucide-invata-principiul-pareto . E genial!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Crezul Optimistului - Exemple de afirmatii pozitive
Crezul Optimistului – Exemple de afirmatii pozitive

3 tehnici pentru a deveni mai bun in managementul timpului
3 tehnici pentru a deveni mai bun in managementul timpului

10 sfaturi pentru ca sa faci din 2011 cel mai bun an al tau
10 sfaturi pentru ca sa faci din 2011 cel mai bun an al tau

Ce reprezinta dezvoltarea personala
Ce reprezinta dezvoltarea personala

Cartonasul cu obiective si afirmatiile pozitive
Cartonasul cu obiective si afirmatiile pozitive

Close