Cartonasul cu obiective

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Cartonasul cu obiective

Un exercitiu pentru stabilirea obiectivelor care va va schimba viata

Astazi va voi prezenta unul dintre cele mai bune exercitii pentru stabilirea obiectivelor, in opinia multor experti in dezvoltare personala. Cu siguranta ati mai auzit despre el, unii dintre voi poate l-ati si aplicat deja si mi-ar placea sa aflu rezultatele pe care le-ati avut.

Acest exercitiu este foarte simplu, nu va ia decat 5 – 10 minute sa-l faceti, insa rezultatele pe care le veti obtine vor fi uimitoare. Brian Tracy, Bill Bartman, Tony Alessandra, Bob Proctor si multi alti experti in managementul timpului si dezvoltare personala recomanda acest exercitiu in toate programele lor de stabilire a obiectivelor. Nu stiu cum il traduc altii din engleza in romana, insa eu il voi numi “cartonasul cu obiective” (en. goal card).

Cu siguranta i-ati auzit pe Brian Tracy sau Bob Proctor explicand cat de important este sa va notati obiectivele pe “3×5 index cards”. Motivul pentru care m-am hotarat sa scriu acest articol este unul destul de simplu: in urma cu aproximativ doua luni, mi-am propus sa realizez un anumit lucru pana pe data de 1 Aprilie. Acest lucru era destul de important pentru mine si nu foarte usor de obtinut, astfel incat am zis ca merita sa aplic toate tehnicile de stabilire a obiectivelor pe care le cunosc, deoarece voiam cu adevarat sa-l realizez. Ca sa nu mai lungesc povestea, mi-am indeplinit obiectivul pe data de 24 martie.

Bineinteles ca pe langa acest exercitiu am mai folosit si alte tehnici, precum vizualizarea, repetarea afirmatiilor pozitive, liste cu obiective, planificarea activitatilor folosind metoda ABCDE, despre care am discutat in articolele anterioare, insa sunt convins ca o mare parte a succesului s-a datorat faptului ca mi-am notat acest obiectiv pe acel cartonas pe care l-am purtat la mine in toata aceasta perioada.

Stabilirea obiectivului

Desi se gasesc pe net o multime de astfel de cartonase pentru downloadat, in variante .doc sau .pdf, eu am preferat sa folosesc un carton simplu si un pix. Iata ce trebuie sa faceti. Luati un carton de dimensiunea buletinului sau eventual mai mic – o sa va explic pe urma de ce este importanta dimensiunea – preferabil sa puteti nota pe el pe ambele fete. Pe o fata va notati obiectivul pe care doriti sa-l realizati, insa acesta trebuie sa respecte anumite criterii:

  • trebuie sa fie la persoana intai
  • trebuie sa aiba o limita de timp
  • trebuie sa fie cat mai detaliat
  • si bineinteles, trebuie sa fie realizabil.

Deci nu scrieti “Vreau sa am o masina”. In schimb, notati in dreapta sus data pana cand vreti sa obtineti masina, de exemplu, iar apoi scrieti ceva de genu: “Am o masina marca x, model y, culoarea z, cu dotarile …”. Cu cat este mai detaliata aceasta descriere, cu atat mai bine. Atentie, obiectivul trebuie sa fie credibil si realizabil. O parte foarte importanta a acestui exercitiu o reprezinta increderea, auto-sugestia si credinta, iar daca va stabiliti un obiectiv care este aproape imposibil de realizat, exercitiul devine ineficient.

Deoarece sunt mai multe de spus si nu vreau sa scriu un singur articol lung si greu de citit, care sa devina plictisitor (statisticile arata ca majoritatea oamenilor nu citesc articolele mai mari de o pagina), am impartit acest articol in doua parti, in articolul urmator urmand sa va spun despre ce trebuie sa scrieti pe cealalta fata a cartonasului si apoi cum sa folositi acest cartonas pentru a obtine lucrul pe care vi l-ati propus.

(Citeste partea a 2-a a acestui articol: Cartonasul cu obiective si afirmatiile pozitive)

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Ganditi in stil mare
Ganditi in stil mare

tata-bogat-tata-sarac
Review: Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki

Brian Tracy
Brian Tracy

Brian Tracy - Stabilirea obiectivelor - Partea 1
Brian Tracy – Stabilirea obiectivelor – Partea 1

Managementul Timpului
Managementul Timpului

Close