Caracteristicile obiectivelor

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Caracteristicile obiectivelor

Trasaturile obiectivelor

Dupa ce am facut o scurta introducere si am discutat despre importanta stabilirii obiectivelor, acum este momentul sa facem urmatorul pas catre succes si anume sa trecem la actiune. Insa, dupa cum spune Brian Tracy, cauza tuturor esecurilor este determinata de trecerea la actiune fara a avea mai intai un plan bine stabilit (“action without planning is the cause of every failure”). Iar inainte de a ne face un plan, trebuie mai intai sa ne stabilim obiectivele, urmand apoi ca pe baza acestora sa ne construim planurile, astfel incat sa ne indeplinim scopurile in cel mai scurt timp posibil.

Desi stabilirea obiectivelor este esentiala pentru succes, foarte putine persoane stiu cum sa faca acest lucru intr-un mod corect. Dupa cum am mai spus intr-un articol anterior, multe persoane viseaza la anumite lucruri si traiesc cu impresia ca au obiective, insa de fapt au doar niste visuri si nimic mai mult. Sunt mai multe trasaturi care diferentiaza obiectivele de visurile pe care cu totii le avem, si despre toate aceste caracteristici definitorii ale obiectivelor urmeaza sa discutam pe parcursul mai multor articole.

Stabiliti-va obiective personale

Astazi vom discuta despre una dintre aceste trasaturi de baza, si anume obiectivele trebuie sa fie personale. Ce inseamna de fapt acest lucru? Inseamna ca ceea ce vreti sa realizati este un lucru pe care vi-l doriti dumneavoastra in mod deosebit si nu un lucru pe care-l faceti pentru a multumi pe cineva sau pentru ca asa vor parintii sau partenerul/partenera dumneavoastra de viata.

Sunt foarte multe cazurile in care, mai ales copiii, fac anumite lucruri pentru ca asta le cer parintii. Cu totii am auzit despre copii care studiau muzica sau pictura, pentru ca “asa vrea mama”, desi ei probabil ar fi vrut sa urmeze un liceu sportiv. Sau copii carora parintii le-au impus sa studieze dreptul, medicina sau informatica, pentru ca asta le-ar asigura un job bine platit. Insa, aceeasi problema o intalnim si la adulti, nu doar la copii. Sunt multe persoane care fac anumite lucruri pentru ca asa vor prietenii, rudele, familia, vecinii si asa mai departe.

Ce puteti face dumneavoastra este ca, incepand din acest moment, de fiecare data cand va stabiliti un obiectiv, sa va ganditi inainte daca este un lucru pe care chiar vi-l doriti cu adevarat, sau il faceti doar pentru a multumi pe altcineva? Iar in caz ca nu este ceea ce va doriti dumneavoastra in mod personal, va recomand sa-l lasati deoparte si sa alegeti un alt obiectiv care sa va stimuleze si sa va motiveze.

Dorinta – punctul de start al tuturor realizarilor

Dupa cum probabil stiti deja, dorinta este unul dintre factorii esentiali pentru succes, astfel ca, daca nu va doriti cu adevarat sa realizati un lucru, nu veti avea puterea sa depasiti obstacolele care va vor aparea in cale si nu veti fi motivati sa mergeti mai departe atunci cand va trebui sa faceti fata diverselor probleme care vor aparea.

Napoleon Hill spunea ca “dorinta este punctul de start al tuturor realizarilor” (“Desire is the starting point of all achievement”) si a dedicat acestui subiect un capitol intreg in cartea sa “De la idee la bani” (“Think and grow rich”), bestseller international vandut in peste 30 de milioane de exemplare. Iar pentru a avea o dorinta arzatoare, trebuie ca acel obiectiv sa fie personal si trebuie sa fie ceva ce dumneavoastra ati ales sa realizati.

Exercitiu

In incheiere, as dori sa va propun un exercitiu simplu: notati-va pe o foaie de hartie cateva lucruri pe care vi le-ati propus sa le faceti candva, in trecut. Impartiti-le in 2 categorii: cele pe care trebuia sa le faceti pentru ca asa voiau parintii, sau prietenii sau oricine altcineva, in afara de dumneavoastra, iar in cealalta categorie lucrurile pe care vi le-ati propus pentru ca asta va doreati cu adevarat. Acum vedeti care este procentul de indeplinire a obiectivelor din fiecare dintre cele doua categorii. Procentul carei categorii este mai mare?

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Importanta stabilirii obiectivelor
Importanta stabilirii obiectivelor

Dorinta si Esecul
Dorinta si Esecul

Puterea magica a gandului - David J. Schwartz
Puterea magica a gandului – David J. Schwartz

Crezul Optimistului - Exemple de afirmatii pozitive
Crezul Optimistului – Exemple de afirmatii pozitive

tata-bogat-tata-sarac
Review: Tata bogat, tata sarac – Robert Kiyosaki

Close