Increderea in sine

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Increderea in sine

Importanta increderii in sine

In articolul precedent despre trasaturile oamenilor de succes am discutat despre perspectiva pe termen lung. Astazi vom discuta despre o alta caracteristica definitorie a oamenilor de succes, si anume increderea in sine. Studiile arata ca toti oamenii care au reusit sa realizeze ceva cu adevarat maret in viata, au in comun o incredere in sine foarte puternica, care le-a permis sa-si urmareasca cu hotarare visurile si sa faca tot ceea ce era necesar pentru a le duce la indeplinire.

De fapt, increderea in sine este un subiect atat de important si despre care ar fi atat de multe de spus, incat Brian Tracy a creat un program special de 6 ore, “The Science of Self Confidence” (Stiinta increderii in sine) in care abordeaza doar acest subiect. Acesta este primul articol dintr-o serie de aproximativ 10 articole in care vom discuta despre tot ce tine de incredere in sine, care este importanta sa si cum va puteti dezvolta increderea pentru a va putea indeplini orice obiectiv va propuneti.

Unul din scopurile principale in viata ar trebui sa il reprezinte dezvoltarea increderii in sine pana la un asemenea nivel, incat sa devenim convinsi ca vom putea realiza orice ne propunem. In cateva din articolele precedente am mai dicutat despre vizualizare si importanta sa, insa trebuie sa retineti faptul ca vizualizarea, fara a fi intarita de credinta, nu va da niciun rezultat.

Degeaba vizualizam toate lucrurile pe care dorim sa le facem, locurile pe care vrem sa le vizitam, masina pe care vrem sa o conducem, daca nu credem cu adevarat ca putem realiza aceste lucruri. Dupa cum am mai spus, vizualizarea este foarte importanta, insa mai important este modul in care ne simtim, sentimentele pe care le traim in momentul vizualizarii, ori, daca nu avem incredere ca putem realiza ceea ce ne propunem, este greu sa traim acele sentimente de bucurie si satisfactie asociate cu obtinerea a ceea ce ne-am propus.

De exemplu, notati pe o foaie de hartie raspunsul la urmatoarea intrebare: Care este lucrul la care ati indrazni sa visati, daca ati sti ca ar fi imposibil sa esuati? Acest exercitiu este recomandat de Brian Tracy in toate programele sale de dezvoltare personala. De fapt, nu notati doar un singur lucru, ci notati toate lucrurile pe care ati dori sa le faceti, daca ati sti ca veti avea succes si esecul nu ar reprezenta o optiune pentru dumneavoastra.

Lipsa increderii in sine = esec

Care sunt motivele pentru care nu aveti inca aceste lucruri la care visati? Ce va tine in loc? Cu siguranta unul dintre motivele principale il reprezinta lipsa increderii in sine. Probabil v-ati gandit de mai multe ori la lucrurile pe care ati vrea sa le faceti, insa de fiecare data ati “ajuns la concluzia” ca nu puteti face aceste lucruri deoarece fie nu aveti suficienti bani, fie nu aveti cunostintele necesare, sau poate nu aveti relatii, nu aveti timp, sau este imposibil de realizat asa ceva in Romania.

Dupa cum vedeti, toate aceste motive au la baza lipsa increderii in sine. De fapt, toate aceste motive au aparut datorita faptului ca nu aveti suficienta incredere in dumneavoastra. Thomas Edison este probabil cel mai mare inventator din istorie, desi nu a avut parte decat de 3 luni de educatie formala. Cu toate acestea detine peste 1000 de patente in Statele Unite si multe altele in Marea Britanie, Franta si Germania.

Albert Einstein a fost dat afara de la scoala, Michael Jordan a fost exclus din echipa de basket a liceului, Walt Disney a fost concediat deoarece nu avea imaginatie si idei originale, Abraham Lincoln a esuat in afaceri de doua ori, si-a pierdut logodnica, a pierdut 8 alegeri si cu toate acestea a devenit presedintele Statelor Unite. Dupa cum puteti observa, toti acesti oameni au avut de-a face cu probleme mult mai dificile decat cele care va tin pe dumneavoastra in loc, iar unul dintre factorii care au contribuit la succesul lor il reprezinta increderea in sine.

In articolul urmator va voi prezenta 5 pasi pentru dezvoltarea increderii in sine, pe care ii descrie Napoleon Hill in cartea sa “Think and Grow Rich”.

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

One Response to Increderea in sine

  1. Ioana says:

    E greu cu increderea in sine. :) The world would be a better place if everybody had a higher self-esteem. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Formula succesului absolut
Formula succesului absolut

Capcana trecutului
Cum sa “scapi” de Capcana Trecutului

Principiul Pareto - Regula 80-20
Principiul Pareto – Regula 80-20

Managementul Timpului
Managementul Timpului

Organizarea Timpului - Concentrarea
Cel mai eficient exercitiu pentru organizarea timpului

Close