Stabilirea obiectivelor

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Stabilirea obiectivelor

Importanta stabilirii obiectivelor

Stabilirea obiectivelor este esentiala pentru succes. Toti oamenii de succes isi stabilesc obiective si lucreaza zilnic pentru indeplinirea lor. Abilitatea dumneavoastra de a va stabili obiectivele reprezinta factorul cel mai important pentru obtinerea succesului.

Probabil cea mai mare descoperire din istoria umanitatii o reprezinta puterea mintii dumneavoastra de a va crea si modela viata. Dupa cum stiti deja, “devenim ceea ce gandim“. Multi oameni de succes au fost intrebati: “Care sunt lucrurile la care va ganditi in majoritatea timpului?”. Iar raspunsul primit cel mai frecvent la aceasta intrebare este ca, in marea parte a timpului, acestia se gandesc la obiectivele lor, la ce vor sa obtina si cum sa realizeze aceste lucruri.

De ce nu ne stabilim obiective?

Acum probabil va intrebati: daca este asa important si atat de usor, de ce nu toata lumea isi stabileste obiective clare si concise, pentru indeplinirea carora sa lucreze in fiecare zi? Exista mai multe motive pentru care majoritatea dintre noi nu ne stabilim obiective:

  • Multi nu constientizam importanta stabilirii obiectivelor. Daca proveniti dintr-un mediu in care cei din jurul dumneavoastra nu aveau scopuri precise in viata sau nu se discuta despre stabilirea obiectivelor, cu siguranta nu stiti cat de important este sa iti stabilesti obiective si sa lucrezi zilnic pentru indeplinirea lor.
  • Un alt motiv ar fi teama de esec. Multi dintre noi am avut esecuri in viata, esecuri care ne-au marcat suficient de mult incat acum, de teama sa nu esuam din nou, evitam sa facem anumite lucruri pe care nu suntem siguri ca le putem realiza.
  • De asemenea, teama de a fi respinsi este un alt motiv important care ne impiedica sa ne stabilim obiective. Ne temem ca daca ne propunem ceva si nu realizam, cei din jurul nostru vor rade de noi, ne vor critica sau ne vor ridiculiza. Acesta este motivul pentru care este bine sa nu spuneti nimanui ceea ce v-ati propus sa realizati. Eventual, daca vreti sa impartasiti cuiva acest lucru, faceti-o cu persoanele apropiate, cunoscute si in care aveti incredere ca va vor ajuta si va vor sustine, in loc sa va descurajeze.
  • Al patrulea motiv pentru care nu ne stabilim obiectivele este ca nu stim cum sa facem acest lucru. Sa zicem ca stim cat de important este sa avem obiective bine definite, nu ne este teama de esec si nici nu ne e teama ca ne va critica lumea in cazul in care vom esua. Am luat astfel hotararea de a ne stabili obiective, dar nu stim exact cum. Multi dintre noi avem impresia ca avem obiective, pentru ca ne dorim “o viata mai buna”, “mai multi bani”, “sa fim fericiti”. Acestea sunt doar niste visuri, niste fantezii. Aceasta este una din greselile cel mai frecvent intalnite. Confundam obiectivele concrete cu niste sperante sau dorinte. Un obiectiv este diferit de o speranta sau de un vis. Un obiectiv este clar, concis, masurabil, are o limita de timp si cel mai importat lucru, este in scris. Daca nu ne scriem obiectivele pe o foaie de hartie, sansele ca sa le indeplinim se reduc considerabil.

Fiti in top 1% in domeniul dumneavoastra

Intre anii 1979 si 1989 a avut loc un studiu la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts. In 1979, absolventii Scolii de Administrare a Afacerilor (MBA) au fost intrebati daca si-au stabilit obiective clare, in scris, in legatura cu ce aveau de gand sa faca pe viitor. Numai 3% dintre acestia aveau obiective bine stabilite, concise si cu planuri pentru indeplinirea lor. 13% aveau planuri, dar nu erau in scris, iar 84% nu aveau niciun obiectiv.

10 ani mai tarziu, in 1989, aceiasi absolventi au fost intervievati din nou. Cei 13% care aveau planuri, dar nu in scris, castigau in medie de doua ori mai mult decat cei 84% care nu aveau niciun obiectiv, iar cei 3% care isi stabilisera obiectivele si isi facusera planuri in scris pentru indeplinirea lor castigau in medie de 10 ori mai mult decat toti ceilalti 97% la un loc.

Numeroase alte studii arata ca doar 3% dintre persoane au obiective clare, in scris si au planuri pentru indeplinirea lor, iar numai 1% isi revad obiectivele si planurile in fiecare zi.

In articolul viitor veti descoperi care sunt principiile esentiale pe care trebuie sa le urmati atunci cand va stabiliti obiectivele, care sunt caracteristicile de baza pe care trebuie sa le aiba un obiectiv si va voi prezenta un exercitiu simplu, dar care este considerat unul dintre cele mai eficiente exercitii pentru indeplinirea obiectivelor.

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
Abraham Lincoln
Abraham Lincoln – un om mai presus de esecuri

Planificarea activitatilor - Metoda ABCDE
Planificarea activitatilor – Metoda ABCDE

5 pasi pentru dezvoltarea increderii in sine
5 pasi pentru dezvoltarea increderii in sine

Nu renunta niciodata!
Ce sa faci cand planurile esueaza?

Brian Tracy - Stabilirea obiectivelor - Partea 2
Brian Tracy – Stabilirea obiectivelor – Partea 2

Close