Managementul Timpului

Introdu mai jos adresa ta de email si aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi articole publicate si alte resurse gratuite:

Managementul Timpului

Timpul – cea mai pretioasa resursa

Timpul este cea mai pretioasa resursa a noastra, este cel mai valoros lucru pe care il avem. Este perisabil, nu poate fi inlocuit si nu poate fi salvat. Putem doar sa-l realocam de la activitati de o mai mica importanta catre activitatile mai importante. Orice lucru doriti sa realizati necesita timp. Simplul fapt de a petrece cateva minute gandindu-va la timpul dumneavoastra, inainte sa-l irositi, va va ajuta sa va imbunatatiti modul in care va folositi timpul.

Deveniti expert in managementul timpului

Pentru a va folosi timpul la maxim, trebuie sa deveniti expert in managementul timpului. Pentru aceasta, trebuie sa va ganditi la ce este cu adevarat important in viata dumneavoastra. Cheia este sa va organizati timpul in functie de lucrurile importante pe care doriti sa le realizati.

Trebuie sa va stabiliti obiective in 5 domenii importante. Acestea sunt: financiar, relational, mental, fizic si spiritual.

Obiective financiare

Stabiliti-va mai intai obiectivele pe plan financiar, ceea ce include nu doar bani, ci si celelalte bunuri care pot fi cumparate cu ajutorul banilor. Hotarati-va cat vreti sa castigati lunar, ce suma veti avea in banca peste 5 ani, peste 10 ani, peste 20 de ani. Ce fel de casa va doriti? Poate doriti sa va cumparati o masina noua, sau sa faceti o calatorie in jurul lumii. Notati-va pe o foaie de hartie toate lucrurile pe care doriti sa le aveti sau pe care vreti sa le faceti si necesita bani.

Obiective pe plan relational

Stabiliti-va apoi obiectivele pe plan relational. Aici nu este vorba doar de relatia cu persoana iubita, este vorba de doua tipuri de relatii:

  • Trebuie mai intai sa incepeti cu relatia cu dumneavoastra insiva, cu propria persoana. Ce fel de persoana vreti sa fiti? Poate vreti sa fiti mai rabdator, mai optimist, mai intelegator, mai vesel, mai dinamic, mai hotarat. Hotarati-va exact ce anume vreti sa schimbati la dumneavoastra.
  • Continuati apoi cu relatia dumneavoastra cu persoanele dragi si celelalte persoane din jurul dumneavoastra. Poate vreti sa petreceti mai mult timp cu sotul/sotia, sau vreti sa dedicati mai mult timp copiilor dumneavoastra, sau sa va propuneti sa luati legatura cu prietenii dumneavoastra o data pe saptamana, sau sa incercati sa zambiti si sa fiti amabil cu toate persoanele pe care le intalniti.

Obiective pe plan mental si intelectual

Apoi stabiliti-va obiectivele pe plan mental, intelectual. Aici veti include activitati precum cititul unei carti pe saptamana, sau sa invatati o noua limba, sa urmariti documentare despre lucrurile care va pasioneaza, sa cititi zilnic minim jumatate de ora in domeniul dumneavoastra.

Obiective legate de sanatate

Dupa aceea trebuie sa va stabiliti obiective legate de sanatate si aspectul fizic. Propuneti-va sa slabiti un anumit numar de kilograme, sau sa faceti exercitii de “x” ori pe saptamana, sa aveti o alimentatie mai sanatoasa, sa dormiti “x” ore pe noapte.

Obiective pe plan spiritual

Si cel de-al cincilea domeniu in care trebuie sa va stabiliti obiective este cel spiritual. Indiferent de cultul sau religia de care apartineti, alocati saptamanal cateve ore pentru a va ruga sau a medita. Incercati sa va intariti legatura cu Puterea Creatoare, cu Divinitatea, cu Inteligenta Infinita, cu Fiinta Suprema.

Dupa ce v-ati stabilit obiectivele in toate aceste 5 domenii, urmeaza sa aplicati tehnici de management al timpului pentru a putea folosi la maxim timpul de care dispuneti. In articolul urmator vom discuta cateva dintre cele mai eficiente tehnici de management al timpului.

Exercitiu

Iata ce puteti face chiar acum: luati o foaie de hartie si un pix si notati-va toate obiectivele din cele 5 domenii amintite mai sus. Tineti minte, dupa cum am mentionat in articolul despre stabilirea obiectivelor, nu este suficient doar sa va ganditi la lucrurile pe care vreti sa obtineti. Este esential sa le notati pe hartie. Asa ca incepeti chiar acum sa scrieti tot ceea ce doriti sa realizati. Daca va vine mai usor, mai intai puteti nota toate obiectivele si apoi le impartiti in functie de cele 5 domenii. Important este sa aveti stabilite clar obiectivele pentru fiecare domeniu in care vreti sa obtineti succesul.

Daca ti-a placut acest articol, introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a te abona GRATUIT la Newsletter-ul nostru, pentru a primi ultimele articole publicate si alte resurse gratuite:

Serviciu oferit de FeedBurner. Datele tale sunt in siguranta. Te poti dezabona oricand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more:
lasa-grijile-incepe-sa-traiesti
Lasa grijile, incepe sa traiesti – Dale Carnegie

Brian Tracy - Stabilirea obiectivelor - Partea 2
Brian Tracy – Stabilirea obiectivelor – Partea 2

Importanta stabilirii obiectivelor
Importanta stabilirii obiectivelor

Puterea magica a intrebarilor
Puterea magica a … intrebarilor

Metoda celor 10 obiective
Metoda celor 10 obiective

Close